Asortyment
Wołowina
Podstawowe zasady kulinarnego obcowania z wołowiną to: solić dopiero przed podaniem, nie rozbijać tłuczkiem, nie smażyć mięsa prosto z lodówki.
- WOŁOWINA EXTRA – doskonała na zrazy i rolady wołowe, gulasz, tatar, steki lub do pieczenia w całości
- LIGAWA - doskonała do pieczenia, duszenia, na małe rolady, carpacio, szaszłyki i tatar
- SZPONDER (żeberka)- na wywar na zupy w szczególności na rosół, do dań jednogarnkowych
Wieprzowina
Ma tą zaletę, że nie wymaga długiej obróbki termicznej.
- ŁOPATKA BEZ KOŚCI – idealna jako mięso mielone na kotlety, pulpety, gołąbki, pasztety, do spaghetti, a także na farsz do pierogów,
- KARKÓWKA BEZ KOŚCI- doskonała do smażenia, duszenia w całości lub w formie, pieczenia, na gulasz, wyśmienicie smakuje z grilla.
- BOCZEK bez żeberek / bez skóry - idealny do pieczenia, grillowania, duszenia lub wędzenia. Stanowi dodatek do rolad mięsnych, wędlin oraz pasztetów. Idealny na nadzienie lub do okładania mięs podczas pieczenia w piekarniku
- SCHAB bez kości lub z kością - idealny do pieczeni podanej z sosem, na kotlety panierowane lub saute czy roladki nadziewane
Drób
Jest łatwy do przyrządzania, znakomity w każdej postaci: pieczony, duszony, gotowany, smażony; na zimno i na ciepło; na słodko i na „ostro”.
- KURCZAK ZAGRODOWY - doskonały na rosół, charakteryzuje się delikatnym mięsem, karmiony tylko paszą roślinną bez stymulatorów wzrostu i antybiotyków
- ĆWIARTKA Z KURCZAKA – idealna do pieczenia w piekarniku lub na patelni, do gotowania i grillowania
- FILET Z KURCZAKA - delikatne mięso, które szybko i łatwo można obrobić, idealne na kotlety, można udusić w sosie, upiec lub grillować
- SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA – na wywar, do pieczenia i grillowania lub faszerowania
Indyk
Wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze; smaczne, delikatne, posiadające wyjątkowe walory odżywcze mięso – niska zawartość tłuszczu i duża zawartości białka sprawia, że jest łatwo przyswajalne i lekkostrawne, idealne dla małych dzieci.
- GULASZ GRUBY Z INDYKA –na gulasz, na mięso mielone ,idealny na potrawy dla dzieci
- GOLONKA INDYCZA – można piec w piekarniku lub dusić, ma delikatny smak
- UDZIEC INDYCZY Z KOŚCIĄ - po marynowaniu idealny do pieczenia i duszenia
Kaczka i gęś
- KACZKA ŚWIEŻA - jedno z najszlachetniejszych mięs, mimo pieczenia zachowuje soczystość i kruchość
- NOGA KACZA - wykorzystywana w każdej kuchni, idealna do pieczenia i duszenia
- GĘŚ – mięso posiada bardzo dużo białka, żelaza i witamin a do tego zawiera tylko 5% tłuszczu. Odznacza się unikalnymi walorami, zarówno mięso jak i tłuszcz gęsi zaliczane są do tzw. Zdrowej żywności, gdyż posiadają bardziej korzystny profil kwasów tłuszczowych – ok. 70% nienasyconych kwasów tłuszczowych i niską zawartość cholesterolu
Wyroby podrobowe i garmażeryjne
- KASZANKA GRYCZANA Staropolskie Wędliny –zawiera 26% mięsa wieprzowego, kaszy gryczanej 19% i wątroby wieprzowej 5,8% - znakomita na grilla i na zimno
- SALCESON BIAŁY LUKSUSOWY Staropolskie Wędliny -zawiera 53% mięsa wieprzowego
- PASZTET PIECZONY OD PYZDRY Staropolskie Wędliny -zawiera 51% mięsa drobiowego z indyka, tłuszczu wieprzowego 12%, mięsa wieprzowego 4%
Kiełbasy cienkie i parówki
- STAROPOLANKI Staropolskie Wędliny - zawierają 87% mięsa wieprzowego, doskonałe na zimno i ciepło
- KIEŁBASA ŚLĄSKA Staropolskie Wędliny - zawiera 81% mięsa wieprzowego, znakomita na grilla, na ciepło i na zimno
- KIEŁBASA SUROWA DOJRZEWAJĄCA Nik-Pol - zawiera 100 % mięsa wieprzowego
- KIEŁBASA Z KIJA Nik-Pol -100g produktu otrzymano ze 111 g. mięsa wieprzowego
- PARÓWKI DROBIOWE Z BOBROWNIK Nik-Pol -100g produktu otrzymano ze 66 g. mięsa drobiowego i 44 g. wieprzowiny
Kabanosy i kiełbasy podsuszane
- KRAKOWSKA OD ZAWSZE Staropolskie Wędliny - 100g produktu otrzymano z 127 g mięsa wieprzowego
- MYŚLIWSKA OD ZAWSZE Staropolskie Wędliny - 100g produktu otrzymano z 125g mięsa wieprzowego
- KABANOSY OD ZAWSZE Staropolskie Wędliny - 100 g. wytworzono ze 109 g. mięsa wieprzowego oraz 37 g. mięsa z indyka
- KINDZIUK Staropolskie Wędliny – 100 g. wyprodukowano ze 161 g. miesa wieprzowego
Szynki i boczki
- SZYNKA OD ZAWSZE Staropolskie Wędliny - 100g wyrobu otrzymano z 104 g mięsa wieprzowego
- BOCZEK PIECZONY OD ZAWSZE Staropolskie Wędliny - 100g wyrobu wyprodukowano ze 101g mięsa wieprzowego
- SZYNKA DELIKATNA Z FILETA Staropolskie Wędliny - zawiera 89% mięsa z piersi kurcząt (filet), nie zawiera glutenu więc jest odpowiednia dla chorych na Celiakię
↑